Acht verschillen tussen een verkoudheid en de griep

Home stories Acht verschillen tussen een verkoudheid en de griep

Acht verschillen tussen een verkoudheid en de griep

Een loopneus? Hoesten? Niezen?
Wie een gewone verkoudheid heeft, zegt vaak zich een beetje “grieperig” te voelen. Maar meestal is  van griep helemaal geen sprake. Met een verkoudheid voel je je zeker belabberd, maar met een echte griep kom je meestal niet eens uit  bed.

Zowel griep and een verkoudheid worden  veroorzaakt door een virus.Verder hebben ze weinig gemeen. De symptomen van een verkoudheid zijn veel milder en verschijnen geleidelijk. Hevige spierpijn en plotselinge hoge koorts zijn dan weer typisch voor de griep. We zetten het hier voor u op een rij:

Gewone verkoudheid Griep
De symptomen van een verkoudheid zijn onder meer(1):
 • - een loopneus die  steeds meer dikker, groen slijm produceert;
 • - een verstopte neus;
 • - een zere keel;
 • - niezen;
 • - hoesten;
 • - een licht drukkend gevoel op de kaken.
De symptomen van de griep zijn onder meer(9):
 • - plotselinge hoge koorts (38 – 40 °C);
 • - spierpijn;
 • - zweten;
 • - je voelt je vermoeid en je wil liefst gaan liggen;
 • - een droge hoest vanuit de borst;
 • - een drukkend gevoel op de borst dat heel zwaar kan worden.
Wanneer je zwaar verkouden bent kan je ook last hebben van lichte koorts, oorpijn, vermoeidheid en hoofdpijn(2). Ook met de griep kan je last hebben van een loopneus, een zere keel en niezen(10).
De symptomen van een verkoudheid verschijnen meestal één tot drie dagen na de besmetting en ontwikkelen zich geleidelijk in de loop van enkele dagen(3). De symptomen van de griep verschijnen meestal één tot drie dagen na de besmetting en ontwikkelen zich meestal heel snel(11).
De symptomen zouden na enkele dagen vanzelf minder moeten worden. Een hardnekkige verkoudheid kan wel twee weken voortduren(4). De koorts kan wel drie tot vier dagen aanhouden. Hoewel de meeste mensen binnen een week herstellen, kant u  zich wel nog twee tot drie weken zwak en moe voelen(12).
Een verkoudheid is vooral besmettelijk in het begin, wanneer je last hebt van een loopneus en een zere keel(5). De griep is het meest besmettelijk in de eerste 24 uren na het verschijnen van de symptomen. Het besmettingsgevaar kan wel een week lang aanhouden(13).
Er bestaan een 200tal virussoorten die een verkoudheid kunnen verwekken(6). Er zijn maar drie types van het virus dat de griep veroorzaakt, maar elke type kent veel varianten. Griepvaccins worden ieder jaar aangepast om optimaal te beschermen tegen de meest voorkomende soorten(14).
De mogelijke complicaties van een verkoudheid zijn relatief onschuldig. Het kan bijvoorbeeld gaan om verstopping van de neusbijholten (sinussen) of oorpijn(7). Een griepinfectie kan leiden tot ernstige complicaties, van een infectie van de neusbijholten (sinusitis) tot levensbedreigende vormen van bronchitis of longontsteking(15).
Er bestaan geen geneesmiddelen tegen een verkoudheid. Er bestaat alleen medicatie die sommige symptomen kan verzachten(8). Er bestaan meerdere antivirale geneesmiddelen om de griep te behandelen, zoalsoseltamivir en zanamivir . Verder worden soms  antibiotica voorgeschreven voor het behandelen van een bijkomende bacteriële infectie(16).

Hoe was uw ervaring met de griep in de afgelopenjaren? Deel uw verhaal.


Sources:
(1) https://www.kno.nl/patienten-informatie/neus/verkoudheid/
(2), (4), (8) https://www.thuisarts.nl/verkouden/ik-ben-verkouden
(3) http://drogistensite.nl/drogisterijbranche/voorlichtingscampagnes/griep-en-verkoudheid
(5), (7), (9), (10), (11) https://www.ggdzw.nl/wp-content/uploads/2018/10/griep_brochure_LR1.pdf
(6) http://www.seniorennet.nl/Pages/Gezond_leven/gezondheid_verkoudheid.php
(12) https://www.thuisarts.nl/griep/ik-heb-griep
(13), (15) https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griep/vragen-en-antwoorden-griep
(14) https://www.nivel.nl/nl/griep/griep-veel-gestelde-vragen
(16) https://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/griep#welke-medicijnen-worden-gebruikt-bij-griep

Commentaar

Schrijf een reactie