Griep en diabetes – een gevaarlijke combinatie

Home stories Griep en diabetes – een gevaarlijke combinatie

Griep en diabetes – een gevaarlijke combinatie

In al die jaren dat Mathilde V. (een 75-jarige, gepensioneerde verpleegster  en moeder van vijf) dagelijks zieke mensen verzorgde in het ziekenhuis kreeg ze nooit de griep. Ze leefde gezond, at goed, nam extra vitamine C en vermeed drukke plekken zoals wachtkamers en winkels. Het was dan ook nog nooit in haar opgekomen dat ze zelf ziek zou kunnen worden. Een griepprik had ze dan ook nog niet overwogen.

Rond  haar menopauze kreeg Mathilde te horen dat ze de erfelijke ziekte  diabetes type 2 had. Enkele jaren later, toen ze haar jongste zieke dochter verzorgde, kreeg ze toch de griep. Helaas  is het griepvirus heel wat gevaarlijker voor mensen met diabetes (1).

Omdat het lichaam al is verzwakt door deze chronische ziekte kan het minder krachtig reageren op een aanval door het virus. Dat kan leiden tot ernstige complicaties. Het virus kan de bloedsuikerspiegel sterk ontregelen. De griep kan ook tot een keelontsteking (viraal of bacterieel) (2) leiden en tot benauwdheid. Dit kan de gevolgen van diabetes sterk verergeren en resulteren in coma of zelfs overlijden (3).

Mathilde liep naast de griep ook een longontsteking op en moest antibiotica nemen. Ze had moeite met ademhalen, had veel pijn en was totaal uitgeput. Toch wilde ze niet naar het ziekenhuis. Haar man was op zakenreis en ze vond dat ze haar zieke dochter niet in de steek kon laten. Uiteindelijk was ze zo ernstig verzwakt dat het haar weken kostte om te herstellen.

Sindsdien laat Mathilde zich jaarlijks vaccineren tegen de griep. Eerst was ze niet zo overtuigd van de voordelen van een griepprik. Door haar persoonlijke ervaring met de gevaarlijke combinatie griep en diabetes is ze van mening veranderd.

“Om te voorkomen dat ik griep krijg, ook als ik de griepprik heb gehaald, is het belangrijk om gezond te eten, op tijd een frisse neus te halen en regelmatig te bewegen. Ook is het belangrijk om je handen vaak te wassen, zeker als je in contact bent geweest met andere mensen”, zegt Mathilde.

Ons advies voor mensen met diabetes die de griep krijgen:

  • Raadpleeg uw arts vanaf het verschijnen van de eerste symptomen. Zo start u zo snel mogelijk met een goede behandeling (5).
  • Zoek zeker medische hulp als u moet overgeven, of als u twijfels heeft of vragen over griep en diabetes (3).
  • Meet vaker uw bloedsuikerwaarden (3).
  • Drink en eet voldoende (3).
  • Volg uw behandeling zoals gewoonlijk (3).

 

Wilt u graag uw eigen verhaal of advies met ons delen? Neem contact met ons op.


Bronnen:
(1) https://www.rivm.nl/griep griepprik/griepprik/uitnodiging
(2) http://www.frieselongartsen.nl/longziekten/griep.html
(3) http://www.dvn.nl/.../2009-10%20DIABC%20Griep%20en%20diabetes.pdf?ver=2017-06-13-1
(4) https://www.catharinaziekenhuis.nl/.../INW-004-Diabetes_en_ziekte.pdf
(5) https://www.thuisarts.nl/zelftest/griep

Commentaar

Schrijf een reactie