De griepprik: voor wie en wanneer? Ontdek het hier.

Home stories De griepprik: voor wie en wanneer? Ontdek het hier.

De griepprik: voor wie en wanneer? Ontdek het hier.

Op het noordelijk halfrond start het griepseizoen zelden voor december. Meestal loopt het tot mei in het volgende jaar(1). Wanneer kan jij het beste je griepprik halen?

Wat is het goede moment voor je griepprik?

De beste tijd voor je griepprik is in de herfst; tussen half oktober en half november. Ook op een later tijdstip – zelfs tot januari of daarna – kan de griepprik nog nuttig zijn(3).

Na de griepprik heeft jouw lichaam tien tot veertien dagen nodig(4) om te doen wat nodig is om jou tegen de griep te beginnen beschermen. Je zou dan een heel griepseizoen beschermd moeten zijn(5). Maar die bescherming vermindert langzaam. Daarom worden er ieder jaar nieuwe vaccins gemaakt en wordt het aanbevolen de griepprik jaarlijks te herhalen(6).

Waar moet ik nog op letten?

Wanneer je ziek bent en koorts hebt kan je best wachten met de griepprik tot je beter bent.

Wachten is niet nodig bij een lichte ziekte zonder koorts; bijvoorbeeld een verkoudheid. Ook wanneer je antibiotica neemt kan je zonder problemen een griepprik krijgen(7).

Het is heel belangrijk je goed tegen griep te beschermen wanneer je kanker hebt en de behandeling je lichaam zwakker maakt . De griepprik is veilig voor de meeste mensen met kanker. Het beste is om je minstens twee weken voor het begin van de behandeling te laten prikken als dat mogelijk is(8). Indien je twijfelt kan je het eerst met je arts of verpleegkundige bespreken.

Voor wie is een griepvaccin heel belangrijk?

Als je 60 jaar of ouder bent, is de kans veel groter dat er problemen ontstaan als je de griep krijgt. Jij bent kwetsbaarder dan anderen. Een prik die jou beschermt tegen de griep is dus heel belangrijk. Zeker als je nog andere gezondheidsproblemen hebt(9).

Experts raden de griepprik aan voor iedereen met een verhoogd risico. Dat zijn bijvoorbeeld mensen boven de 60. Maar ook mensen met een lichamelijke beperking, een BMI van 40 of hoger of een verzwakt immuunsysteem lopen gevaar. Het grootste gevaar is er voor patiënten met Parkinson, Multiple Sclerose (MS) en diabetes(1). Maar ook personen die chronische problemen hebben met de luchtwegen, het hart, de nieren en de lever kunnen beter een griepprik nemen.

Wanneer is het belangrijk om met je arts te praten?

Bespreek de griepprik zeker met je arts wanneer je allergisch bent voor eieren. Mogelijk ben je bijzonder gevoelig voor de griepprik die op basis van eieren wordt gemaakt. Vraag je arts dan naar een eivrije prik.

Sommige mensen die het Guillain-Barré syndroom (GBS) hebben gehad mogen niet tegen griep worden geprikt. Bespreek je voorgeschiedenis met GBS met je arts. Hij kan jou het beste helpen (12).

Het wordt altijd aangeraden het met je arts te bespreken wanneer je in het verleden overgevoelig of allergisch hebt gereageerd op iets. Je arts helpt je dan verder.

Mensen met ernstige, levensbedreigende gevoeligheden of allergieën voor de griepprik of ingrediënten die er in zitten zoals antibiotica, kunnen geen griepprik krijgen(13).


Bronnen:
(1) https://www.rivm.nl/griep-griepprik/feiten-en-cijfers
(2), (4) https://www.thuisarts.nl/griep/ik-wil-griep-voorkomen
(3) https://www.nhg.org/sites/default/files/content/nhg_org/uploads/nhg_snpg-praktijkhandleiding_griepvaccinatie_2019.pdf
(5), (6) https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griepprik/werking
(7) https://www.thuisarts.nl/griep/ik-wil-griep-voorkomen#wanneer-de-griepprik-halen
(8) https://www.snpg.nl/article/specifieke-medische-aandoeningenomstandigheden-en-vaccinatie/maligniteiten/
(9) https://www.thuisarts.nl/griep/ik-wil-griep-voorkomen#kan-ik-de-griepprik-krijgen
(10) https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griepprik/voor-wie-is-griepprik
(11) https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griepprik/wat-zijn-bijwerkingen
(12) https://www.snpg.nl/article/specifieke-medische-aandoeningenomstandigheden-en-vaccinatie/syndroom-van-guillain-barre/
(13) https://www.thuisarts.nl/griep/ik-wil-griep-voorkomen#voor--en-nadelen-van-de-griepprik

Commentaar

Schrijf een reactie