Griepvaccinatie: voor wie en wanneer? Ontdek het hier.

Home stories Griepvaccinatie: voor wie en wanneer? Ontdek het hier.

Griepvaccinatie: voor wie en wanneer? Ontdek het hier.

In het noordelijk halfrond start het griepseizoen zelden voor half november. Meestal loopt het tot het einde van mei in het volgende jaar(1). Wanneer kunt u het beste eenvaccinatie tegen de griep te halen?

Wat is het goede moment voor een griepprik?

De beste tijd om je tegen de griep te laten vaccineren is in de herfst; van begin oktober tot begin november. Ook vaccinatie op een later tijdstip – zelfs tot januari of daarna – kan nog nuttig zijn(3).

Na vaccinatie heeft je lichaam tien tot veertien dagen nodig(4) om de immuunstoffen te ontwikkelen die je tegen de griep beschermen. Je zou dan een heel griepseizoen beschermd moeten zijn(5). Toch kan de werkingskracht na verloop van tijd afnemen. Daarom worden er ieder jaar nieuwe vaccins ontwikkeld en is het aanbevolen je vaccinatie jaarlijks te laten hernieuwen(6).

Waar moet ik nog op letten?

Wanneer je ziek bent en koorts hebt is het best je griepvaccinatie uit te stellen tot na je genezing.

Er is echter geen reden tot uitstel bij een lichte ziekte zonder koorts; bijvoorbeeld een verkoudheid. Ook wanneer je nog antibiotica neemt kan je zonder problemen gevaccineerd worden tegen de griep(7).

Het is heel belangrijk je goed tegen de griep te beschermen wanneer je kanker hebt en de behandeling je immuunsysteem ondermijnt. Het griepvaccin is veilig voor de meeste mensen met kanker. Het beste is om u minstens twee weken voor het begin van de behandeling te laten vaccineren als dat mogelijk is(8). Indien u twijfelt kunt u het beste eerst met uw arts of verpleegkundige over spreken.

Voor wie is een griepvaccin heel belangrijk?

Als je 65 bent of ouder, is de kans veel groter dat je complicaties krijgt als je de griep oploopt. Je bent kwetsbaarder dan anderen. Een vaccin dat je beschermt tegen de griep is dan heel belangrijk. Zeker als je nog andere gezondheidsaandoeningen hebt(9).

Experten raden een griepvaccin aan voor iedereen die ouder is dan zes maanden en een verhoogd risico loopt om een ernstige griep te ontwikkelen. Tot deze groep behoren naast oudere volwassenen ook mensen met een chronische aandoening, een lichamelijke beperking, een BMI hoger dan 40, of een verzwakt immuunsysteem. Naast chronische aandoeningen van de luchtwegen, het hart, de nieren en de lever, lopen patiënten met Parkinson, motorneuronziekte, Multiple sclerose (MS) en diabetes een bijzonder risico(1).

Wanneer praat je best met je arts?

Praat ook met je dokter over het griepvaccin wanneer je allergisch bent voor eieren. Mogelijk ben je dan bijzonder gevoelig voor de vaccins die op basis van eieren worden gemaakt. Sinds enkele jaren zijn er ook eivrije vaccins op de markt. Je arts kan een geschikt vaccin voor je uitzoeken dat geen of weinig ei bevat of kan je ook doorverwijzen naar een specialist (11).

Sommige mensen die het Guillain-Barré syndroom (GBS) hebben gehad mogen niet tegen griep worden gevaccineerd. Bespreek je voorgeschiedenis met GBS met je arts. Hij kan je advies geven (12).

Het wordt altijd aangeraden met je arts te praten wanneer je in het verleden een zware allergische reactie hebt gehad. Mensen met ernstige, levensbedreigende allergieën voor het griepvaccin - of bestandelen van het vaccin zoals  antibiotica - kunnen geen griepprik krijgen (13).


Bronnen:
(1) https://www.rivm.nl/griep-griepprik/feiten-en-cijfers
(2), (4) https://www.thuisarts.nl/griep/ik-wil-griep-voorkomen
(3) https://www.nhg.org/sites/default/files/content/nhg_org/uploads/nhg_snpg-praktijkhandleiding_griepvaccinatie_2019.pdf
(5), (6) https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griepprik/werking
(7) https://www.thuisarts.nl/griep/ik-wil-griep-voorkomen#wanneer-de-griepprik-halen
(8) https://www.snpg.nl/article/specifieke-medische-aandoeningenomstandigheden-en-vaccinatie/maligniteiten/
(9) https://www.thuisarts.nl/griep/ik-wil-griep-voorkomen#kan-ik-de-griepprik-krijgen
(10) https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griepprik/voor-wie-is-griepprik
(11) https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griepprik/wat-zijn-bijwerkingen
(12) https://www.snpg.nl/article/specifieke-medische-aandoeningenomstandigheden-en-vaccinatie/syndroom-van-guillain-barre/
(13) https://www.thuisarts.nl/griep/ik-wil-griep-voorkomen#voor--en-nadelen-van-de-griepprik

Commentaar

Schrijf een reactie