Praat met uw ouders over het griepvaccin. Het is erg belangrijk!

Home stories Praat met uw ouders over het griepvaccin. Het is erg belangrijk!

Praat met uw ouders over het griepvaccin. Het is erg belangrijk!

Zelf heeft u misschien de griepprik al gehaald, maar hoe zit dat met uw bejaarde ouders of grootouders? Zijn zij al gevaccineerd? 

Naarmate we ouder worden neemt de kans toe dat we deze nare ziekte oplopen(1). Hieronder leggen we uit waarom het zo belangrijk is oudere familieleden aan te moedigen de griepprik te halen.

Waarom kan griep ouderen zo hard treffen?

Ons immuunsysteem verdedigt ons tegen ziektekiemen en infecties. Met het ouder worden verzwakt het immuunsysteem(2) en gaat het minder goed functioneren. Daarom lopen uw oudere familieleden een hoger risico op ernstige complicaties als  zij de griep krijgen. Voorbeelden van deze complicaties zijn bronchitis en longontsteking(3).

Oudere mensen hebben ook vaker last van chronische aandoeningen. Die verlagen hun weerstand en dus krijgen infecties meer kans. De griep kan het effect van deze bestaande aandoeningen nog verergeren. Voor iemand met bijvoorbeeld hartproblemen, diabetes, chronische lever- of nierziekten kan griep zeer ernstige gevolgen hebben(4).

Het griepseizoen verloopt ieder jaar iets anders, maar dat maakt niets uit voor ouderen. Die lopen ieder jaar weer het grootste risico om een zware griep te krijgen. Ze komen ook makkelijker dan een jongere generatie met griep in het ziekenhuis terecht. En omdat vrijwel alle influenzadoden vallen in leeftijdsgroep boven 60(5), is het erg belangrijk om ouderen te helpen het risico om de griep te krijgen zo klein mogelijk te maken.

Voorkomt vaccinatie dat onze ouders de griep krijgen?

Het is duidelijk dat een jaarlijkse griepprik erg belangrijk is voor ouderen; vaccinatie is beste manier om het risico op een griepinfectie te verminderen.

Echter, het zwakkere immuunsysteem van oudere mensen zorgt ervoor dat zij na een griepvaccinatie vaak een lagere beschermende weerstandsreactie hebben dan jongere en meer gezonde volwassenen. Daarom kan bij ouderen een griepprik soms een minder effectieve bescherming bieden. Maar dan nog zal vaccinatie de ernst van de ziekte en het risico op complicaties aanzienlijk verkleinen(6).

Uit recent onderzoek weten we dat ouderen met een vaccinatie minder risico lopen op complicaties die kunnen leiden tot ziekenhuisopname. Ook vermindert de kans flink op een ernstige afloop, zoals een opname op de intensive care. Verder neemt de duur van de ziekenhuisopname af bij mensen die toch met griep in het ziekenhuis terechtkomen. In de leeftijdsgroep boven 60 viel dit voordeel zelfs het grootst uit(7).

Het is niet altijd makkelijk om met ouderen te praten over hun gezondheid en wat ze kunnen doen om gezond te blijven. Maar het is erg belangrijk. Heeft u al uw ouders - of zelfs hun ouders - aangesproken over de griepprik?


Bronnen:
(1), (3) https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griep/vragen-en-antwoorden-griep
(2), (4) https://www.nivel.nl/nl/griep/griepprik-veelgestelde-vragen
(5) https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/influenza/cijfers-context/sterfte
(6) https://www.rivm.nl/nieuws/effectiviteit-van-griepprik-2017-2018
(7) https://www.nhg.org/.../nhg_snpg-handleiding_griepvaccinatie_2017_web.pdf

Commentaar

Schrijf een reactie