Wat zijn de voordelen van griepvaccinatie?

Home stories Wat zijn de voordelen van griepvaccinatie?

Wat zijn de voordelen van griepvaccinatie?

Griep – officiële naam: influenza – is een ziekte die jaarlijks bijna een op de tien Nederlanders treft en die ernstige gevolgen kan hebben, ook voor de langere termijn. (1) Ouderen, jonge kinderen en chronisch zieken hebben het zwaarst te lijden onder de griep, maar iedereen loopt risico op ernstige complicaties (2).

Het griepvaccin helpt om mensen te beschermen tegen de griep (2)(3). Verder lezen over de voordelen van de griepprik.

  1. Voorkomt griep: Griepvaccins zijn veilig, effectief en de effectiefste manier van grieppreventie (2). Bij gezonde volwassenen biedt het griepvaccin bescherming, zelfs al komen de circulerende virussen niet exact overeen met de vaccinvirussen (2). Bij ouderen werkt de griepprik soms minder goed tegen ziek worden van de griep, maar kan wel de ernst van de ziekte verminderen, evenals het aantal complicaties en sterfgevallen (2).
  2. Bevordert gezond ouder worden: Bij oudere volwassenen kan vaccinatie tegen de griep zorgen voor behoud van functioneren en tegengaan van kwetsbaarheid (5).
  3. Beschermt de gemeenschap: Vaccinatie zorgt ook indirect voor bescherming (4) van mensen met een kwetsbaar immuunsysteem. Het feit dat iemand gevaccineerd is, verbetert niet alleen de directe bescherming tegen de griep (1) maar kan ook in het algemeen besmettingen met het griepvirus verminderen (4) en zo helpen verhinderen dat mensen met een kwetsbaar immuunsysteem te lijden hebben van het virus (2).
  4. Gaat absentie tegen: Griepepidemieën staan ook bekend als oorzaak van talrijke ziekte-episodes, die weliswaar kort zijn, maar waardoor mensen volledig gevloerd zijn, wat lijdt tot school- en werkverzuim. Daarom kiezen veel mensen voor vaccinatie, en laten ze hun kinderen met bepaalde aandoening ook vaccineren (4).

     

Complicaties door de griep zijn onder meer bacteriële longontsteking, cardiovasculaire complicaties en oorontstekingen. (3). Nadelige gevolgen van griepvaccinatie komen veel minder voor. Het zijn meestal plaatselijke klachten die niet langer duren dan een paar dagen (5). De voordelen van vaccinatie zijn veel groter dan de risico's (1). Heeft u uw griepprik al gehad?


Bronvermeldingen
(1) https://www.nvda.nl/wp-content/uploads/2018/09/DA-SEPTEMBER-2018-GRIEPPRIK.pdf
(2) https://www.nivel.nl/nl/nivel-zorgregistraties-eerste-lijn/griepprik-veelgestelde-vragen
(3) https://influenzastichting.nl/hoe-voorkom-ik-griep/
(4) https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/influenza/preventie-zorg/preventie#node-effectiviteit-griepprik
(5) https://www.rivm.nl/vaccinaties-op-maat/griepvaccinatie-voor-personen-jonger-dan-60-jaar


Commentaar

Schrijf een reactie