Over griep

Griep in een notendop

Griep (ook wel seizoensgriep of influenza genoemd) is een acute virusinfectie die veroorzaakt wordt door influenzavirussen die circuleren in de meeste delen van de wereld. Deze virussen veranderen steeds.

Symptomen van griep zijn onder meer: plotselinge hoge koorts, hoesten, hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn, algehele malaise, zere keel en een loopneus. De tijd tussen infectie en ziek zijn is ongeveer 2 dagen (1).

Bij de meeste mensen gaan de koorts en andere verschijnselen binnen een week vanzelf weer over zonder dat medische zorg nodig is. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wijst er echter op dat griep zware ziekteverschijnselen en zelfs de dood kan veroorzaken, met name bij mensen met een hoog risico (2).

Loop ik risico?

Tot de risicogroepen behoren:

  • - 60+
  • - mensen met bepaalde aandoeningen, zoals chronische hart-, long-, nier-, lever- en bloedziekten, stofwisselingsziekten zoals diabetes, of een verzwakt immuunsysteem (3).

Waarom worden senioren beschouwd als een risicogroep? Zodra we ouder dan 60 zijn, zijn we kwetsbaarder voor complicaties van griep; ons lichaam heeft minder weerstand en heeft meer moeite infecties te overwinnen. Griepvaccinatie kan helpen het risico op het krijgen van griep te verminderen.

Hoe kan ik mijzelf beschermen tegen griep?  

  1. Een gezonde leefstijl en gezonde gewoontes: geen beter medicijn dan preventie. 
  2. Vraag snel medisch advies zodra u griepsymptomen heeft (3). Voor iedereen ouder dan 60 wordt aanbevolen om contact op te nemen met de huisarts om te zien of er medische controle of behandeling nodig is, bijvoorbeeld antivirusmedicijnen (4).
  3. Ieder griepseizoen wordt er een griepvaccin ontwikkeld als bescherming tegen virussen die volgens onderzoek het meest circuleren in onze omgeving (5).

References:

(1) http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs211/en/
(2) http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs211/en/
(3) https://ecdc.europa.eu/en/seasonal-influenza/prevention-and-control/vaccines/risk-groups
(4) http://www.cdc.gov/flu/about/disease/65over.htm 
(5) http://www.cdc.gov/flu/about/disease/65over.htm