De waarheid over het griepvaccin

Home stories De waarheid over het griepvaccin

De waarheid over het griepvaccin

Vaccinaties tegen griep zijn veilig en effectief (1). De griepprik is belangrijk. De vaccinaties helpen griep voorkomen en redden levens.

Misschien heeft u op social media berichten met verwarrende informatie gezien over het vaccin. Daarom beantwoorden we hieronder de meest voorkomende vragen met correcte informatie.

Is het niet beter om te gaan voor immuniteit dan iedereen een griepprik te geven?

Nee. De griep is voor mensen in risicogroepen, zoals ouderen en mensen met chronische aandoeningen, een gevaarlijke ziekte. De meeste mensen knappen binnen een paar weken weer op, maar sommigen ontwikkelen ernstige complicaties. Zelfs als ze kerngezond waren, voordat ze de griep kregen.

De meeste bijwerkingen van het vaccin zijn vele malen milder dan de symptomen van de daadwerkelijke griep (2). Daarom is het veiliger om een griepprik te halen, dan het risico te lopen op gevaarlijke complicaties door de griep.

Kan ik griep krijgen door de griepprik?

Nee. Griepvaccins kunnen geen griep veroorzaken. Het vaccin bevat vier inactieve (‘dode’) virussen of resten daarvan (3). Daarvan leert het lichaam voor het geval een actief griepvirus langskomt.

Waarom voelen sommige mensen zich niet lekker na de vaccinatie?

Sommige mensen krijgen milde klachten na het halen van de griepprik. De meest voorkomende zijn een zere, blauwe of opgezwollen plek waar de prik is gegeven. Het komt voor dat mensen een lichte verhoging krijgen, of last krijgen van hoofdpijn of spierpijn. Dit is een normale reactie van het immuunsysteem op het vaccin en duurt niet meer dan één of twee dagen (4).

Kun je een ernstige reactie krijgen na de griepprik?

Ernstige allergische reacties door de griepprik zijn heel erg zeldzaam. Als die voorkomen, is het vaak binnen enkele minuten na toediening. De reacties kunnen levensbedreigend zijn, maar er zijn effectieve behandelingen beschikbaar. Vorig jaar ging het in Nederland om één persoon die een ernstige allergische reactie kreeg. Die is in het ziekenhuis succesvol behandeld (5).

Waarom krijgen mensen griepsymptomen na de griepprik?

Daarvoor zijn meerdere redenen. De eerste is dat mensen tijdens het griepseizoen klachten krijgen door andere virussen die zorgen voor luchtweginfecties. Een andere mogelijkheid is dat het tot twee weken duurt voordat het lichaam de juiste immuunreactie heeft ontwikkeld. Tot dan is er nog geen goede bescherming tegen de griep. Een derde optie is dat de persoon is blootgesteld aan een andere variant van de griep dan in het vaccin is opgenomen. Ten slotte is het mogelijk dat sommige mensen ondanks vaccinatie toch de griep krijgen. Dankzij het vaccin verloopt de ziekte doorgaans wel minder ernstig (3).

Waarom moet ik ieder jaar opnieuw een griepprik halen?

Na verloop van tijd wordt de reactie van het immuunsysteem op een vaccin minder. Daarom is het belangrijk om jaarlijks een nieuwe prik te halen. Daarbij komt dat het griepvirus steeds verandert. De samenstelling van de griepprik wordt daarom twee keer per jaar aangepast: één keer voor het Noordelijk halfrond en één keer voor het Zuidelijk halfrond (6).

Zorgt de griep ervoor dat je vatbaarder bent voor andere virussen die de luchtwegen infecteren?

Nee. De griepprik maakt mensen niet vatbaarder voor andere virussen die de luchtwegen infecteren. Er is ook geen wetenschappelijk bewijs dat mensen vatbaarder worden voor coronavirussen, zoals de variant die COVID-19 veroorzaakt. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de griepprik het risico niet vergroot op besmetting met andere virussen die luchtweginfecties veroorzaken (7).

Vaccins tegen griep zijn veilig. De griep zelf kan wel ernstig verlopen. Daarom is het belangrijk dat u de griepprik jaarlijks haalt. Zeker als u in de risicogroep zit.


Bronnen
(1) https://www.snpg.nl/article/influenzavaccin/soort-vaccin/veiligheid-quadrivalent-vaccin/
(2) https://www.cbg-meb.nl/onderwerpen/medicijninformatie-griep-en-griepprikm
(3) https://www.maxmeldpunt.nl/gezondheid/dit-zijn-de-fabels-en-feiten-over-de-griepprik/
(4) https://www.lareb.nl/nl/databank/result?formGroup=&atc=J07BB02&drug=GRIEPVACCIN+HUISARTS+%28INFLUENZAVACCIN%29
(5) https://www.lareb.nl/media/xchdjqpf/lareb_rapport_griep_2019-2020.pdf
(6) https://youtu.be/9fChCUIX_SM?t=2470
(7) https://www.rivm.nl/veelgestelde-vragen-griepprik-pneumokokkenprik-en-coronavirus-covid-19

Commentaar

Schrijf een reactie